za 4 minuty z kruhu ven…

Život začíná tam, kde končí tvá komfortní zóna“

Minulý týden jsem ti slíbila pokračování. Vzpomínáš si?

Nejen, že se s tebou dnes podělím o „druhou pětku“ (k níž mě opět inspiroval John Maxwell), ale přidám ještě něco k dobru.

Včera jsem se totiž vrátila ze semináře na téma „tvoření týmu“ (moderní, ne-český výraz je teambuilding). V pozvánce bylo mimo jiné uvedeno, že je nutné vzít si s sebou nepromokavou obuv a pohodlné oblečení, umožňující „lehké sportovní aktivity.“ Nevím, co si pod lehkou sportovní aktivitou představuješ ty, ale moje představa nepřekračuje svižný pochod, jízdu na kole nebo partičku ping-pongu. Nebudu ti dopodrobna líčit, kde všude mám dnes modřiny a které svaly, o jejichž existenci jsem neměla ani ponětí, mně při sebemenším pohybu bolestivě připomínají, že od pojmu „být fit“ jsem na hony vzdálena.   

Daleko důležitější, zamyšlení hodnou a k tématu se vztahující skutečností je, že všech 13 účastníků (8 mužského pohlaví a 5 mého), v průběhu 3 hodin minimálně 3krát „překročilo čáru“ (osobní komfortní zóny) a překonalo s naprostou určitostí své hranice pohodlnosti a strachu.

Ať to byla jízda na (elektrickém) býkovi, překážková lanová dráha nebo horolezecká stěna – když to teď píšu, tak to vypadá poměrně mrzce  – nenašel se NIKDO, kdo by to alespoň nezkusil. Pádných důvodů a výmluv by se jistě našla celá řada. Od „mám strach z výšek“, přes „na kolotoči se mi dělá špatně“ nebo „to já neumím“, „to jsem ještě nikdy nedělal“ až po „nemám žádnou sílu v pažích“…

To mě samozřejmě přimělo k zamyšlení. Proč je pro nás jednodušší překonat sám sebe v přítomnosti ostatních (převážně „cizích“) lidí a proč nejsme schopni vzdát se tolika nesmyslných, pohodlných, malicherných strachů, které nás „konzervují“ v naší komfortní zóně a jednoznačně produkují v našich životech nespokojenost, prázdnotu, neúspěch, průměrnost, nemoc atd.?

Znáš odpověď?

Vězení

A teď ta slíbená „druhá pětka“: Jak z toho ven?  

6.    KAŽDÝ den si dej malý úkol a splň ho

Pokud máš v životě nějaký problém, který ti připadá nepřekonatelný – ať už jde o práci, rodinu, zdraví či cokoliv jiného – nepokoušej se ho vyřešit najednou, ale zkus na něm pracovat každý den kousek po kousku, krok za krokem. To ti pomůže vybudovat si pozitivní návyky, rozhodnutí a nakonec i sebevědomí a poprat se i s největšími problémy. Přestaň si dělat starosti a UDĚLEJ radši něco konkrétního.

7.    Oslavuj (i) malá vítězství

Jak reaguješ, když se ti něco podaří? Když jsi udělal malý krok správným směrem? Jak se v tomto případě hodnotíš? Jak zní tvůj vnitřní dialog?

·         No konečně, už bylo načase

·         To nestojí za řeč

·         Stejně se nic nezmění

NEBO

·         Jsem rád, že jsem se odhodlal

·         Každá troška dobrá

·         Udělal jsem správnou věc

Jestli jsou tvoje myšlenky podobné prvnímu „výběru“, tak je nejvyšší čas uvědomit si, kde vězí klíč tvého myšlenkového vězení  😉

Pokud totiž pro tebe není nikdy nic dobré, tak jednoho krásného dne ztratíš svou motivaci nadobro. Dopřej si pauzu a oslav to! To tě povzbudí a podnítí pokračovat dál.

8.    Vytvoř si pozitivní životní vizi vybudovanou na hodnotách, které ctíš

Každý z nás chce „něco znamenat.“ Všichni toužíme po tom, aby náš život „měl cenu.“ Tu ale nemůže mít, pokud tomu sami nevěříme. Jestliže máš pozitivní životní vizi a jednáš podle ní, tak tvůj život začne nabývat na ceně zcela automaticky. Věděl jsi to? Proto se zamysli nad tím, čeho si vážíš? Co tě inspiruje k tomu, abys začal jednat?

9.    Strategie jednoho slova

Kdyby ses mohl popsat pouze JEDINÝM slovem, jaké slovo by to bylo? Zkus si to! Jestli je pozitivní, pomůže ti vyvíjet se tím správným směrem. Jestli ne, tak ho změň!

10.  Převezmi za svůj život odpovědnost neboli sebe – z – odpověd(ˇ) – nost  🙂

V životě se ti dostane přesně toho, co jsi ochoten snést. Řečeno jinak: Své hranice si určuje každý sám. Jestliže ostatním dovolíš, aby se k tobě chovali s despektem, budou se tak chovat. Jestliže se necháš zneužívat, budou tě zneužívat. Jestliže si myslíš, že je v pořádku, být přepracovaný a unavený, hádej co se stane. To všechno znamená ve „srozumitelštině“: jestliže nemáš vlastní vizi, plán a cíl pro svůj život, tak se staneš součástí plánů a cílů někoho jiného!

SMYSLU-plný, VY-plněný, úspěšný a radostný týden

Ti přeje Eva

PS: Začni využívat strach jako pozitivní energii. Pokaždé, když se objeví, tak si řekni: „Hej, teď udělám něco, co jsem ještě nikdy neudělal.“ V tomto smyslu: „Sem se strachem!“  😉