Dnes to bude o chlup delší…

Rok 2016 je ještě novorozenětem a co z něj vyroste, je tvoje/moje rozhodnutí. Přibližně takto zněla první novoroční věta mého mentora Karla Pilsla. Jistě, to není žádný nový a světoborný poznatek. ALE něco vědět a opravdu se podle toho chovat, jsou dvě absolutně rozdílné věci. Tak např. víme, že nám cukr škodí a přesto ho jíme víc, než je zdrávo. Víme, že naše tělo potřebuje pohyb, ale na cestě do fitnessového studia se nám připlete do cesty gauč a dálkové ovládání…

Pro řadu lidí jsou už tyto „maličkosti“ nepřekonatelnými překážkami v každodenním životě a proto nemusím být žádnou věštkyní, abych věděla, co asi z jejich „novorozeněte“ vyroste, resp. proč je na seznamu jejich novoročních předsevzetí každý rok to samé.

NÁS se to ale netýká, nemám pravdu? 😉

Ty jsi se určitě přes tyto malichernosti už dávno přenesl, ale přesto se ti může stát, že se tvé plány neuskuteční, že nedosáhneš toho, co sis předsevzal, že se ti někdo nebo něco připlete do cesty nebo že jednoduše nevíš, v čem to sakra vězí.

Proto se teď s tebou – jedna ku jedné – podělím o následujících DESET MOŽNÝCH PŘEKÁŽEK z „Karlova pera“. Ale POZOR, není to nic pro slabé nervy 😉

1.    Žádné nebo příliš malé sny, vize a cíle

Člověk potřebuje cíle. Velké cíle. Protože jedině velké cíle tě dokážou dostatečně zmobilizovat, tak abys dělal věci, které tě skutečně k cíli dovedou nebo přestal dělat věci, které ti v tom doposud bránily.

Malé sny, vize a cíle mají „malý pohon“. Žádné cíle, žádný pohon. Logické, že? Ale velké cíle v sobě skrývají i obrovskou hnací sílu – i když jich možná nedosáhneme zcela.

2.    Skeptické myšlení a „vrozená“ kritika vůči ostatním lidem a možnostem, které se nám v dnešní době nabízí

Spousta lidí se v životě neposune dál, protože jsou příliš kritičtí a příliš skeptičtí – a někteří jsou na to dokonce hrdí.

Pokud k nim patřiš i ty, něco ti prozradím: stojíš si sám v cestě! Řekni mi jediný důvod, proč by se měli ostatní s tebou chtít stýkat nebo s tebou spolupracovat, když jsi tak kritický a skeptický? To přece není pro lidi okolo tebe ani za mák atraktivní!

Vzájemná lidská důvěra a obzvlášť „Boží důvěra“ jsou počátkem velkých věcí. Oproti tomu nedůvěra je semenem, které určitě nepřinese tu úrodu, kterou si přeješ. A navíc – nedůvěra stojí spoustu peněz.

3.    Nepoddajné srdce – vzpoura proti všemožným věcem a tématům a dokonce proti vlastnímu životnímu „povolání“

Někteří lidé mají velice vzpurné srdce a ani si to neuvědomují. Jsou proti všem a proti všemu, musí všechno komentovat, ačkoliv se jich to vůbec netýká a sami se tak připravují o radost a sílu, kterou by tak nutně potřebovali pro realizaci vlastních snů, vizí a cílů. Neustále komentují to, co ostatní dělají špatně, místo aby se soustředili na to, co chtějí zrealizovat ve vlastním životě.

Existuje spousta „Všeználků“, kteří musí mít vždycky poslední slovo, neumí naslouchat … a jsou mistry světa v obviňovaní. To stojí spoustu (zbytečné) energie a neposune je to o jediný krok dál.

4.    Sobecké motivy – EGOismus

Sobečtí lidé, kteří se domnívají, že se všechno točí jen okolo nich, kteří si vytyčují cíle pouze sami pro sebe a mluví jen o svých egoistických snech, nemají absolutně žádnou přitažlivost.

Egoisté to mají na této Zemi těžké, protože s nimi nikdo nechce mít dobrovolně co do činění.

Egoismus je jako zápach z úst: Každý to cítí, pouze ten dotyčný ne a pak se diví, proč se mu ostatní obloukem vyhýbají.

Na tomto světě nejde o mě, ale o to, aby se ostatním lidem díky mně dařilo lépe.

Centrální otázka života zní: CO MAJÍ OSTATNÍ Z TOHO, ŽE EXISTUJI?

5.    „Čůrání proti větru“ jako životní styl aneb „Já mám svou vlastní filozofii.“  

Spousta lidí je hrdá na to, že mají svou vlastní filozofii a diví se, že se v životě nepohnou z místa a že každý rok produkují ty samé problémy (jinými slovy: čůrají proti větru a diví se, že mají mokrý obličej  😉 )

Já nemám nic proti tvé vlastní filozofii, na kterou jsi tak pyšný, ale ty musíš být  ochoten, nést její důsledky. Když budeš např. v Čechách jezdit vlevo, protože jsi Angličan a protože to je tvoje filozofie, musíš být připraven, nést její důsledky. Od odebrání řidičského průkazu, přes nemocnici až po hřbitov – všechno je možné.

Bůh zavedl zákonitosti (přírody, života, ducha, tvorstva), které nezměníme. Jestliže chceme žít vyplněný život ve zdraví, spokojenosti a blahobytu, musíme se naučit hrát podle jeho pravidel. Nejen, že se to vyplatí, ale tvůj život bude čím dál jednodušší a efektivnější.

6.    Nedostatečná ochota ke změně – neboli takzvaná „pohodlnost“  

Spousta lidí se v životě nepohne z místa nebo daleko nedojde, protože mají strach něčeho se vzdát nebo něco změnit (např. pracoviště, bydliště). Jedině tehdy, když jsi ochoten začít dělat věci, které jsi ještě nikdy nedělal, resp. jít cestou, kterou jsi ještě nikdy nešel, zažiješ věci, které jsi ještě nikdy nezažil.

Je bláznivé domnívat se, že 2016 sklidíš novou, lepší úrodu, když zaseješ to samé semeno, na tom samém poli jako roky předtím.

Nauč se kooperovat se zákonem o setbě a sklizni a také se nauč, najít si tu správnou půdu (cílovou skupinu) pro tvé semeno (např. tvé talenty) a pak zcela automaticky sklidíš novou úrodu. A tvé srdce se bude radovat  🙂

7.    Nedostatečná ochota učit se – neboli takzvaný „to už znám“ postoj

Existují dva druhy lidí:

Ti, kteří si myslí, že už všechno znají a všechno vědí líp než ostatní, ale také ti, kteří jsou s přibývajícím věkem a s přibývajícími zkušenostmi čím dál „hladovější“ po nových informacích, nových vědomostech a obzvlášť po stálé INSPIRACI pro vlastní „operační systém“ (duch).

Ke které skupině patříš ty?

Pokaždé se musím usmát, když někdo řekne: Já Karla (nebo o koho se ve tvém případě jedná) znám už tolik let, na jeho seminářích už jsem byl a četl jsem i jeho knihy – jsou opravdu dobré – ale už to všechno znám. Stejně říká pokaždé to samé.

V tom případě ti musím položit dvě otázky:

·         Proč ještě pořád nejsi tam, kde bys rád byl a proč ještě pořád žiješ v nedostatku?

·         Odkud víš, že Karel (nebo o koho se ve tvém případě jedná 😉) pokaždé říká to samé, když už jsi ho/ji tak dlouho neslyšel? Možná, že se toho během posledních let hodně přiučil?

8.    Chaotické myšlení  – nedostatečná myšlenková hygiena  

Ty už víš: NÁPLŇ určuje OBSAH. To nezměníš. Čím se člověk plní, to z něj zase „vyleze“. To je jako u tuby se zubní pastou. Když ji zmáčkneš, vyleze z ní to, co je uvnitř a ne bezpodmínečně to, co je napsané na obalu.

Někteří lidé mají všechno pod kontrolou, kromě svého myšlení. Cpou do sebe informace, čtou věci, dívají se na filmy, obklopují se lidmi … to všechno totálně zamlžuje, kazí, špiní a „za-tele-vizuje“ jejich myšlení. 

A pak se diví, že se nedokážou soustředit, že určité věci nesprávně posuzují (na základě nesprávné „náplně“), že jim pod tlakem „vyklouznou“ z úst slova, která ostatní zastraší a odradí a že tak dokonce často přijdou o svou dobrou pověst. 

Opravdu si dobře rozmysli, čím se 2016 budeš plnit.  

Úrodou chaotických myšlenek je chaotický život. Někteří lidé naléhavě potřebují „vymýt mozek“, protože si ho už zašpinili do té míry, že s nimi nikdo nechce mít nic společného.

9.    Zacházení s negativními lidmi

„Řekni mi, s kým se stýkáš a já ti řeknu, co z tebe bude.“

Možná se divíš, proč „se“ tvoje cíle v roce 2015 (zase) nerealizovaly. Možná se divíš, proč máš na začátku letošního roku dokonce méně energie či radosti, než tomu bylo ještě před rokem.

Jednoduše proto, že ses (zase) zabýval lidmi, kteří se k tobě „nehodí“, kteří ti vysáli více energie, než jsi získal.

To nám přece říká už zdravý selský rozum: Když si z auta neustále necháš vysávat benzín a zapomeneš, sám pravidelně tankovat, tak ti tvoje Ferrari s celou svou „chytrostí“ bude brzy nanic. Nejen, že se nepohneš se z místa, ale dokonce uvízneš resp. zůstaneš stát na „parkovišti pro frustrované“.

Pokud se 2016 obklopíš stejnými lidmi jako 2015, budeš konzumovat stejnou náplň jako 2015 a necháš se dále vysávat lidmi, kteří se na všechno dívají negativně jako doposud, tak tvůj rok 2016 skončí stejně tak, jako 2015.

Zdravý selský rozum! 

10.  Nestálost – nerozhodnost – nevypočitatelnost  …

Ostatní lidé toho mohou pro tebe a za tebe udělat hodně, ale tvá (nejlepší) rozhodnutí musíš udělat ty sám. Ostatní lidé toho mohou pro tebe a za tebe udělat hodně, ale být pro lidi okolo sebe vypočitatelný – o to se taky musíš postarat ty sám.  

Lidé, kteří neučiní žádná rozhodnutí, se v životě nepohnou z místa.

Lidé, kteří neučiní žádná rozhodnutí, nejsou atraktivní.

Lidé, kteří neučiní žádná rozhodnutí, zůstanou vždycky tam, kde jsou nebo žijou život ostatních lidí a jsou vedeni někam, kam vůbec nechtěli.

Ke které skupině lidí patříš ty?

Trvale úspěšní lidé jsou vypočitatelní, rozhodují se ve správnou chvíli (ne později) a činí odvážná rozhodnutí. S odvahou učiněné chybné rozhodnutí je totiž o hodně lepší, než žádné rozhodnutí (z nestálosti, strachu, starosti…).  

Úspěšní lidé zastávají jasný postoj a jsou ve svém nitru natolik stabilní, že mají kdykoliv dostatek síly rozhodnout se a svá rozhodnutí i konsekventně zrealizovat.

Pročetl jsi se pozorně až sem? Gratuluji  😉

SMYSLU-plný, VY-plněný, úspěšný a radostný týden

Ti přeje Eva