Samozřejmě, že se za 3 minuty nebudeš okamžitě utápět ve štěstí, ale malé myšlenkové nakopnutí taky není špatné…

Už sis všimnul, že někteří lidé jednoduše vědí, jak být šťastný? Nic je nevyvede z míry, jsou vyrovnaní, spokojení a vděční v situacích, kdy si sami říkáme:

Páni! Klobouk dolů! Jak může někdo zůstat tak klidný, vděčný a spokojený? To já bych teda …“

A u některých se naopak divíme: „Co ten/ta má za problém? Vždyť je všechno v nejlepším pořádku!“

Vypadá to, že můžeme být šťastní i nešťastní  nezávisle na okolnostech? Je „být šťastný“ pouhé rozhodnutí? Nebo dokonce schopnost?

Výzkumy tvrdí, že se nejedná ani o „dar“, ani o talent, ale o schopnost, kterou se můžeme naučit a kterou si tito šťastní jedinci jednoduše osvojili.

Překvapuje tě to? Opravdovým překvapením ale je, že si ji můžeš osvojit i TY! Z minuty na minutu? Ne. Ale krok za krokem  😉

1.    Šťastní lidé kooperují se životem

Každý z nás má své osobní a jedinečné povolání. Já vím, někteří ještě pořád nevědí jaké, někteří ho ještě nezačali hledat, někteří nevědí, že něco takového vůbec existuje.

Ano, povolání je „velké slovo.“ Ale věř mi, ŽIVOT chce, abys ho hledal, našel, uvědomil si, žil a kooperoval s ním.

2.    Šťastní lidé pozitivně myslí a podle toho se i chovají

Už zase pozitivní myšlení? ANO! ANO! A ještě jednou ANO! Chceš být šťastný? Pozitivní myšlení hraje důležitou roli a to znamená: změnit myšlenkové procesy. A nečekej, že se tento pocit dostaví sám od sebe. Ty a jedině ty máš přímou kontrolu nad svým jednáním a myšlením.

Chceš být šťastnější, chovej se šťastněji.

Chceš být vášnivější, chovej se vášnivěji.

Chceš být přátelštější, chovej se přátelštějí.

PAK se dostaví i odpovídající pocity

Zní to pro tebe spíš jako „obelhávat sám sebe?“ Zkus to. A jestli pak budeš šťastnější, vášnivější a přátelštější – protože to fungovalo – tak se klidně „obelhávej dál“  🙂

3.    Šťastní lidé se ptají, co potřebují

Stěžování ti nepomůže, kromě toho, že tě budou magicky přitahovat další „stěžovatelé.“ Pokud věříš tomu, že sklidíš to, co jsi zasel, tak je daleko smysluplnější, položit si tu správnou otázku, nebo ne? Co chci? Co potřebuji?

Je to tvoje rozhodnutí – můžeš ukazovat prstem na ostatní, stěžovat si a vyčítat a nakonec sklidíš co? Správně! Stížnosti a výčitky. Nebo se můžeš jednoduše zeptat.

Když něco chceš, tak to řekni. Když něco nechceš, tak to taky řekni. Když ani jedno ani druhé neumíš, tak se to nauč!“

4.    Šťastní lidé jsou ochotni změnit se

Status quo (= zachování momentálního stavu) neexistuje a odporuje všem zákonům přírody. Pokud se přesto snažíš dosáhnout „nehybnosti“, tak jsi v podstatě srozuměn s tím, že nedostaneš to, co chceš. Klidně si můžeš namlouvat, že ti změny škodí a bránit se jim.

Ale zrovna tak je můžeš přivítat s otevřenou náručí a věřit, že ti pomůžu. Tvoje rozhodnutí  😉

5.    Šťastní lidé nedopustí žádnou porážku

Porážka nebo nezdar neznamená, že svého cíle nikdy nedosáhneš a už vůbec to není důvod vzdát se. To jen znamená, že ještě musíš nasbírat víc zkušeností. Buď připraven dělat chyby. Nevzdávej se. Nenech se jedním „uklouznutím“ nebo nezdarem natolik ovlivnit, že vygumuješ všechny pokroky, které jsi doposud udělal. Vychutnej si svou cílovou čáru

Já se nevzdávám. Jenom znovu začínám.“

6.    Šťastní lidé žijí v přítomnosti

Jestliže jsi ve své přítomnosti opravdu přítomen (lepší formulace mně nenapadla), tak je pro tebe i jednodušší, vnímat a uvědomovat si šance a příležitosti. Pokud ještě pořád řešíš minulost, tak tě budou všechny aktuální možnosti míjet a tím ztratíš i veškeré výhody, kterých bys býval mohl v budoucnu využít.  

Šťastný život je produktem skvělé přítomnosti.“

A dobře žitá přítomnost je zárukou pro báječnou budoucnost. Svou budoucnost totiž ovlivňuješ tím, co (u)děláš dnes.

7.    Šťastní lidé plánují budoucnost

Šťastní lidé vědí, že musí svůj život kontrolovat a chránit se tak před pocitem bezmocnosti a rolí oběti. Spousta lidí totiž s nadšením plánuje dovolenou, ale nad svou budoucností si ještě nikdy nelámali hlavu. Ale pro dosažení cílů jsou plány bezpodmínečně nutné. Nejen proto, aby sis uvědomil, jestli svým prioritám věnuješ i dostatek času namísto „bezhlavého akcionismu.“

Plánuj své priority a věnuj (pouze) jim svůj vymezený čas, svoje peníze, svou energii a všechny ostatní prostředky.

Plány

SMYSLU-plný, VY-plněný, úspěšný a radostný týden

Ti přeje Eva